OM OS

Forlaget Visdomsbøgerne udgiver både skøn- og faglitteratur og indeholder et skatkammer af titler, indenfor alle de store verdensreligioner, samt teosofi, filosofi og bevidsthedsudvikling. Det drejer sig blandt andet om en bred vifte af klassiske tekster fra kristne og østlige mystikere fra 400-tallet og op til nyere tid, samlet over 75 år af forlagets grundlægger, Sven Damsholt.

Vores mål er fortsat at udgive bøger med samme dybde, også af nulevende tænkere og vejledere, samt sørge for at de klassiske tekster forbliver tilgængelige på dansk. Først og fremmest ønsker vi at være en oase for søgende mennesker og bidrage til en udogmatisk eller interreligiøs dyb forståelse af vores fælles humanitet.


HISTORIEN BAG

I 1941 blev Sven Damsholt leder af den katolske kirkes boghandel Skt. Ansgars Forlag, der lå i Bredgade 67 i København. Her blev udgivet katolske bøger af bl.a. Teresa af Avila og Johannes af korset, og kundekredsen var primært katolikker. Men i løbet af nogle år førte Svens personlige søgen ham gradvist til de østlige religioner og til teosofien, og han kom til at opfatte kirken som begrænsende. I 1972 skrev og udgav han bogen, ”Kimen og Canceren”, der er en kritik af kirken som institution. Kirken svarede igen ved prompte at fyre ham.

Heldigvis havde Sven en kontrakt, der gjorde, at han kunne forblive i lokalerne i Bredgade, hvorfor han besluttede at fortsætte butikvirksomheden og endda forlagsvirksomhed i eget regi. Han udvidede salget af bogtitler til at omfatte alle de store verdensreligioner, men også skønlitteratur, som f.eks. den danske forfatter og mystiker, J. Anker Larsen. For at overleve økonomisk startede han desuden et lysestøberi i baglokalet.

I 1976 arvede Sven nogle penge, der gjorde det muligt for ham at købe en off-set trykkemaskine. Trykkeriet blev etableret i kælderen under hans hjem i Ordrup, og Sven tilføjede ”Visdomsbøgerne” til forlagets navn. Den første ’visdomsbog’ blev J.W. Goethes ”Eventyret om den grønne slange og den hvide lilje”. Siden hen er fulgt mange åndelige og filosofiske bøger. Det bliver faktisk til over 180 titler og en lille, men trofast kundeskare, der i Bredgades hemmelige hule kunne finde centrale tekster og svar på deres egen søgen – og som af Sven kunne få et råd med på vejen, hvis de ville.

I 2010 skrev og udgav Sven ”Religionernes livscyklus, fra opgang, udfoldelse, nedgang til oprindelse” - for ham en slags åndeligt testamente. Han indvilgede samtidig i, at filminstruktør, Marie Louise Lefèvre, i samarbejde med filmproducer Lise Lense-Møller, Magic Hour Films, og med støtte fra Det Danske Filminstitut, fik lov at lave dokumentarfilmen ”Sven og Visdommen” - der fik premiere i 2012. På det tidspunkt var Sven blevet 96 år og han besluttede efterfølgende, at overdrage forlaget til Marie Louise Lefèvre og Lise Lense-Møller - i håb om at hans livsværk måtte leve videre, og at søgende mennesker stadig skulle kunne finde svar og nye spørgsmål gennem forlagets bøger. Boghandlen i Bredgade er nu lukket, men denne e-boghandel blev i stedet oprettet og via nye distributionsplatforme og nye kundenetværk, når Visdomsbøgerne stadig ud til søgende mennesker, der gerne vil stimuleres og udfordres, som Sven ville det med butikken i Bredgade.